Select Page

In gesprekken merk ik vaak dat het voor koppels lastig is om in te schatten waar een fotograaf zoal mee werkt en wat je kan verwachten. En ik neem het je niet kwalijk. Je hebt als aanstaand bruidspaar genoeg te regelen en te plannen. Je trouwt maar één keer en in Nederland is het toch wel bijzonder om professionele beelden te laten maken. Logisch dat je hier misschien niet veel ervaring in hebt of weet wat je mag verwachten.

Vandaar hieronder 3 tips, waar je op kan letten als aanstaand bruidspaar bij het uitzoeken van een fotograaf die past bij jullie speciale dag.

1. Beeldstijl van de foto’s.Elke fotograaf heeft zijn eigen beeldstijl met een lichte of juist donkere insteek. Harde of zachte foto’s. Met een eigen kleurenpalet. Sommige fotografen leveren zeer intensief nabewerkte foto’s op, terwijl anderen totaal niet aan nabewerking doen.
De foto’s en de eigen beleving kunnen per fotograaf verschillen en uiteraard is het belangrijk dat de stijl overeenkomt met wat jullie voor ogen hebben. Gelukkig kan elke serieuze fotograaf een goed- en overzichtelijk portfolio overleggen om een beeld te krijgen van zijn beeldstijl.

Bedenk hierbij: Een goede foto komt niet zomaar mooi uit de camera rollen, die wordt gemaakt.
Het is dus echt belangrijk een fotograaf hierop te beoordelen en te kijken of zijn stijl ook past bij jullie wensen.

2. Klikt het met de fotograaf

Als het klikt qua beeldstijl is het belangrijk of het klikt met de fotograaf. Erg belangrijk, gezien de fotograaf het grootste gedeelte van de dag met jullie zal optrekken.
Bij Circular Media is het mogelijk voorafgaand aan de bruiloft een pre-wedding- / loveshoot te doen om alvast te ervaren hoe het op de dag zelf zal gaan. Zo raak je alvast gewend aan elkaar. Weet je wat je kan verwachten en wat er zoal mogelijk is. Mijn ervaring is dat het hierdoor minder spannend is op de dag zelf. Naast dat je deze afbeeldingen kunt gebruiken voor bijv. uitnodigingen heb je dan ook alvast een voorproefje.

3. AfsprakenHet is belangrijk een aantal dingen goed van tevoren af te spreken en zodoende af te tikken zodat je weet waar je aan toe bent.
Belangrijke zaken om aan te denken zijn:

  • Welke momenten vinden jullie het belangrijkst en wil je het liefst terugzien in de selectie?
  • Als de fotograaf ook bij de voorbereidingen aanwezig is, dan is de kans groot dat hij ook aanwezig zal zijn bij het aantrekken van de jurk. Bedenk of je dit prettig vindt of dat je liever een vrouw wilt die dan foto’s maakt.
  • Bedenk hoe je de foto’s aangeleverd wilt krijgen. Bij Circular Media is er de optie dezelfde dag nog een kleine selectie foto’s te laten zien op bijv. een beamer. En ‘s avonds een selectie foto’s te ontvangen van de highlights die dag.
  • Hoe lang duurt het überhaupt voordat de fotograaf de foto’s toestuurt en oplevert.
  • Wat gebeurd er daarna met de bestanden? Bij Circular Media worden alle foto’s die dag standaard een jaar bewaard.
  • Bij de meeste fotografen geldt een aanbetaling ter reservering van jullie datum. Hoe hoog is dit bedrag?

Bedenk van tevoren wat het budget is om uit te geven voor fotografie maar ga niet per definitie voor de goedkoopste. Er zijn in Nederland veel fotografen die ieder budget bedienen. En dat hoeft niet per definitie slecht te zijn, pas alleen wel op. Trouwen doe je, als het goed is, maar één keer.